Vilka olika typer av lån finns det?

Om du har planer på att ta lån finns det minst sagt en hel del olika saker som du bör fundera kring. En av de största frågorna som du måste ge dig själv ett svar på är vilken typ av lån som du ska ansöka om. Det finns nämligen idag en hel del olika låneformer och typer av lån att välja bland, och som en vanlig privatperson är det såklart inte helt enkelt att veta vilket alternativ som är bäst.

Vilket typ av lån är egentligen bäst då? Ja, sanningen är den att detta faktiskt beror på vad du ska använda de lånade pengarna till. Det går därför inte på rak arm att rangordna de olika typerna av lån mellan varandra.

Vi förstår att det än så länge kan kännas lite rörigt, men vår avsikt är att här nedanför försöka förtydliga allting och göra det så enkelt som möjligt. I denna artikel idag kommer vi nämligen lista några av de vanligaste typerna av lån, samt när det kan vara ett bra läge ett ansöka om dessa.

Mikrolån

Mikrolån eller snabblån som de i vissa fall även kallas för är ett lån som oftast rör sig om mindre summor pengar utan säkerhet. Det som utöver detta kännetecknar dessa lån är att det går att få pengarna utbetalda relativt snabbt, och det krävs i regel ingen kreditupplysning från UC för att få lånet beviljat.

Vill du få hjälp med att hitta de förmånligaste lånealternativen? Isåfall rekommenderar vi att du klickar vidare till Loanscouter (se mikrolån här) som har bra information på området.

Privatlån

Privatlån är precis som mikrolån allt som oftast utan säkerhet. Till skillnad från det tidigare nämnda lånet rör sig dessa om lite större summor pengar. Lånet har vanligtvis en löptid mellan 2-15 år och räntan är oftast rörlig.

Det fina med privatlån är att du kan använda pengarna till egentligen vad du vill. Långivaren kräver inte någon som helst förklaring till varför du vill låna pengarna och du kan därför välja fritt hur du ska disponera pengarna om du får lånet beviljat.

Bolån

Egentligen borde det kanske inte behövas någon större förklaring till vad man använder ett bolån till. Men om det mot förmodan skulle vara otydligt så används lånet vid köp av en fastighet. Dessa lån tas med fastigheten som säkerhet, till skillnad från privatlån och mikrolån som alltså inte har någon säkerhet.

Hur mycket pengar som du kan låna beror på hur dyr fastighet du planerar att köpa och vad du har för låneutrymme i din privatekonomi. Du får låna högst 85 % av fastighetens värde, så om du ska köpa en fastighet för 1 000 000 kronor kan du låna upp till 850 000 kr.

Billån

Ett billån används precis som namnet antyder vid köp av bil. Vid detta lån står bilen du köper som säkerheten för lånet. Vanligtvis krävs det att du som låntagare lägger in minst 20 % av bilens pris för att lånet ska bli beviljat.

Så om bilen exempelvis kostar 100 000 kr så kommer du behöva lägga in minst 20 000 kr från din egen ficka för att lånet ska bli beviljat.