Vad är en VPN?

Att använda sig av VPN när man surfar på nätet har blivit väldigt populärt under den senaste tiden. Det finns flera olika anledningar till detta som vi kommer nämna lite längre ner i denna artikel.

Innan vi börjar gå igenom alla de fördelarna som finns med VPN tänkte vi dock att det kunde vara bra att reda ut vad en VPN är. Det är helt enkelt en förkortning på virtuellt privat nätverk, och det är något som i sin tur skapar en krypterad dataförbindelse med enheten du surfar på och VPN-servern som du är ansluten till.

När du är ansluten till en VPN-server skickas all trafik från din enhet först genom denna server innan den når internet. Det kan låta lite komplicerat, men detta sker automatiskt när du väl skaffat dig en VPN-tjänst.

Skyddar dig på nätet

Nu när du väl vet grunderna om vad en VPN är kan det vara bra att känna till vad det finns för fördelar med att använda sig av en VPN-tjänst. Den främsta anledningen till varför många skaffar sig den här typen av tjänster är för att de vill känna sig säkra när de surfar på internet.

Tro det eller ej, men på internet är man väldigt utsatt för hackers och andra externa hot om man inte använder sig av VPN. Du är som mest utsatt när du bland annat använder dig av öppna wi-fi på till exempel restauranger eller köpcenter.

Många som använder sig av VPN gör det för att de inte vill bli övervakade av myndigheter eller komma åt material på internet som är censurerat. I Kina måste man till exempel använda VPN om man vill komma åt Facebook.

Streama film var som helst

En annan stor anledning till att fler börjat använda VPN på den senaste tiden är att man med hjälp av en sådan tjänst kan komma åt geografisk blockerat innehåll i landet man befinner sig i. Detta handlar vanligtvis om videoinnehåll på streamingtjänster, men kan såklart även vara andra typer av innehåll också.

Här i Sverige kan man till exempel inte komma åt den amerikanska Netflix-versionen om man inte använder sig av en VPN. Även SVT Play är blockerat i många länder utanför Sverige, men med ett VPN kan du se på SVT oavsett vilket land du befinner dig i.