Hur gör man en pizzadeg?

Är inte pizza världens godaste mat? Ja, enligt vissa iallafall. Det vanligaste sättet att avnjuta en pizza är för de flesta genom att köpa en pizza på den lokala pizzerian då det är enkelt, smidigt, och riktigt gott.

Men om man vill göra sin egen pizzadeg, hur gör man då? Det finns väldigt många olika recept på pizzadeg och därför finns det inget enigt svar för detta. Vi kommer dock tipsa om ett recept som vi tycker fungerar grymt och som vi själva har följt flera gånger. Låt oss köra igång!

Köp deg

Vill du göra hemmagjord pizza men inte orkar göra själva degen på egen hand? Då kan vi tipsa om att det går att köpa en färdig pizzadeg från de flesta matvarubutiker. Det blir kanske inte samma känsla som om man gör degen själv, men det funkar absolut bra att använda en sådan deg också.

Pizzadegen

Nu tar vi en titt på hur man gör en pizzadeg från grunden.

Du behöver följande ingredienser:

  • mjöl
  • vatten
  • färsk jäst
  • salt
  • olja

Hur mycket du behöver av varje ingrediens beror såklart på hur många pizzor du ska göra. Detta kan man enkelt kolla upp på nätet om man söker på det, och det är därför inget vi kommer att gå in på i denna artikeln.

Så gör du steg-för-steg:

  1. Fyll en bunke med allt vatten, notera att vattnet ska vara rumstempererat för att jästen ska få maximal effekt. Du smular därefter ner jästen och vispar tills det inte finns några klumpar kvar. Sedan häller du ner salt och olja och vispar lite till.
  2. Häll sedan ner 70% av mjölet i bunken med vattenblandningen och börja knåda degen. När degen blivit relativt lätt att hantera kan du lägga ut degen på bänken och hälla på resterande 30% av mjölet. Knåda därefter degen i cirka 10-15 minuter eller tills dess degen är slät och inte klibbar allt för mycket.
  3. Lägg ner degen i bunken igen och lägg på platsfolie och en handduk och låt jäsa i 1 timme.
  4. Efter 1 timme plockar du fram degen. Dela upp degen i pizzabollar på cirka 250g styck. Lägg sedan dessa på en plåt och lägg över plastfolie och en handduk. Du kan antingen nu lägga in plåten med degarna i kylen och låta jäsa till du ska göra pizzan eller låta plåten stå ute och jäsa i 8 timmar innan du stoppar in den i kylen.

Träning ger färdighet

Ja, svårare än så är det inte att göra en pizzadeg. Skulle du misslyckas med någon av stegen är inte det hela världen. Att göra pizza är en konst och det krävs träning för att man ska kunna bemästra det fullt ut. Träning ger färdighet helt enkelt.