Glöm inte detta när du tar lån (väldigt viktigt)

Nästan alla kommer någon gång att ansöka om någon form av lån. Är det så att du är en av dessa så rekommenderar vi på Inflytande att du ser till att ha koll på vad du gör. Det finns en hel del saker som kan vara bra att veta när det kommer till lån, och om man inte riktigt har koll på vad man sysslar med så kan det faktiskt gå riktgt snett.

Vi vill inte påstå att allmänbildningen kring lån blivit sämre under de senaste åren, men det har blivit väldigt mycket lättare att ansöka om och att teckna lån. Detta har i sin tur bidragit till att personer som inte riktgt vet var dem gör har lättare att få lån. Det problematiska med detta är att dessa människor ofta kan få det svårt med återbetalningen av krediten.

Denna problematik är något som vi på Inflytande såklart gärna skulle se försvinna. Vi tror att den enda lösning på detta problem är genom att utbilda folk inom ämnet. Därför kommer vi här nedanför gå igenom några saker som du verkligen inte får glömma att tänka på när det väl är dags för dig att ta lån.

Behöver du verkligen ta lånet?

Trots att lån i många fall är ett väldigt effektivt verktyg i vissa ekonomiska situationer så betyder detta inte per automatik att lån alltid är den rätta lösningen. I slutet av dagen kommer lånet kosta dig pengar, och det kommer bli en extra kostnad som kräver finansiering. Det är därför viktigt att ställa sig frågan om man verkligen behöver ta lånet eller om det egentligen bara är onödigt.

Det som brukar förknippas som onödiga lån är så kallade konsumtionslån, där man lånar pengar till konsumtionsprodukter såsom kläder eller likande.

Innan du beslutar dig för om du verkligen behöver ta lånet eller inte tycker vi att du först och främst ställer dig själv följande frågor:

  • Är jag verkligen i behov av att låna pengar?
  • Har jag råd med en extra kostnad?
  • Måste jag låna pengar just nu?
  • Kan jag spara istället för att låna?

Jämför alltid

När det kommer till att hitta de lägsta räntorna och de förmånligaste lånevillkoren är det enskilt viktigaste tipset att du ser till att jämföra bankerna och långivarna.

Det enklaste sättet som du kan göra detta idag är med hjälp av jämförelsesajter på nätet. Med deras hjälp behöver du inte sammanställa all information på egen hand, utan allt finns faktiskt redan sammanställt för dig att ta del av.

Dessa onlinetjänster är dessutom alltid kostnadsfria att använda sig av – oavsett om du i slutet av dagen bestämmer dig för att ta ett lån eller inte.

Undvik flera små krediter

Det är väldigt lätt hänt att hamna i en situation där man har flera små krediter som man måste betala av varje månad. Om du redan har aktiva lån, krediter eller avbetalningsköp rekommenderar vi att du försöker slå ihop alla dessa lån i ett så kallat samlingslån.

På så sätt kommer du kunna städa upp din ekonomi samtidigt som du har möjlighet att få lägre ränta och bättre lånevillkor. Det finns därmed stora fördelar att ha ett större lån istället för många mindre.