De viktigaste sakerna behöver veta om lån utan UC

Långivare är enligt lag tvungna att göra en kreditupplysning innan de beviljar lån och detta görs vanligtvis genom UC (Upplysningscentralen). Det finns dock banker och kreditföretag som inte använder sig av UC för att göra den här upplysningen.

Det betyder dock inte att lån utan UC innebär att det inte tas någon kreditupplysning, för så är inte fallet. De som inte använder Upplysningscentralen använder istället något annat liknande företag, som t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Många gör misstaget att tro att de är helt utan upplysning, men så är alltså inte fallet och det är viktigt att känna till.

Den stora fördelen med att ta lån utan UC är att dessa inte påverkar ditt kreditbetyg hos Upplysningscentralen. Ett dåligt kreditbetyg kan nämligen leda till sämre lånevillkor och räntor, vilket i sin tur innebär dyrare lån och eventuellt att man får svårt att få lån beviljade överhuvudtaget.

I dagsläget är det främst högkostnadskrediter såsom SMS lån och snabblån som erbjuder möjlighet att låna pengar utan UC, men det förekommer även inom privatlån. Vi kommer gå igenom ett par viktiga saker du bör känna till när det gäller detta område – och vår förhoppning är att det ska hjälpa dig att hitta bästa lån utan UC så att du får ett bra lån med förmånliga lånevillkor.

När är lån utan UC bra?

Varje gång du ansöker om lån där långivaren använder sig av UC för att göra kreditupplysningen kommer ditt kreditbetyg påverkas. För varje kreditförfrågan som du skickar iväg kommer detta lagras en tid framöver hos UC och detta kommer i sin tur försämra din kreditvärdighet.

Så för att behålla ett bra kreditbetyg hos UC bör du ansöka om lån hos långivare som använder andra upplysningsföretag. Detta fungerar eftersom att dessa upplysningsföretag inte delar sina kunders historik med varandra.

Ett bra exempel på när lån utan UC skulle vara bra är om du t.ex. har planer på att ta ett större lån inom en snar framtid, men även behöver ta ett litet mindre lån nu. För att inte försämra dina möjligheter till att få bra ränta och lånevillkor till det större lånet så kan du till det första lånet använda dig av ett lån utan UC. På så sätt försämras inte kreditbetyget inför att du ska ta det framtida lånet.

När är lån utan UC inte bra?

Vi har än så länge bara gått igenom de positiva aspekter med lån utan UC, men det finns såklart även ett par nackdelar med den här typen av lån och situationer då de inte är så bra.

Det är t.ex. ingen smart idé att använda lån utan UC för att försöka dölja att man redan är skuldsatt och således saknar den ekonomiska förutsättningen att betala tillbaka lånet i tid. Har du så många skulder och lån att inte långivare som använder sig av UC beviljar dina låneansökningar är det heller ingen mening att du ansöker om lån hos kreditgivare som använder sig av andra upplysningsföretag.

Du bör helt enkelt se detta som ett tecken på att det inte är en särskilt bra idé att ta fler lån. Fokusera istället på att betala tillbaka dina befintliga lån och se till så att du har en sund och bra privatekonomi innan du lånar mer pengar. Gå inte heller i fällan att ta nya lån för att betala gamla lån då det bara kommer göra att din situation blir ännu jobbigare att ta sig ur.