Billån eller leasing – vilket alternativ är egentligen bäst?

Om du någon gång har funderat på att köpa en bil så har du förmodligen frågat dig själv just detta.

Faktum är att det är väldigt vanligt numera att man funderar kring om det är bäst att ta ett billån eller om det är bättre att leasa när man försöker bestämma sig på vilket sätt som bilköpet ska finansieras.

Det finns såklart för- och nackdelar med båda dessa alternativ och det kan vara svårt att avgöra vilket som är rätt för dig. Som tur är kommer vi idag gå igenom några av de viktigaste sakerna du bör ha koll på med både billån och leasing så att du kan fatta ett välgrundat beslut om ditt nästa köp.

Innan vi sätter igång vill vi passa på att poängtera att det även finns en hel del andra saker som är bra att fundera på innan du köper din egna bil. Till exempel om du ska köa en ny eller begagnad bil. Men detta kommer vi inte att fördjupa oss i närmare i denna artikel, utan det får bli ett ämne för en framtida artikel här på Inflytande.

Hur som helst, nu sätter vi igång!

Leasing av bil

Låt oss börja med leasing. Att leasa en bil är faktiskt ganska enkelt. För dig som inte har koll på vad detta är kan man säga att leasing i princip är som en sorts hyra – och i detta fall rör det sig om att hyra en bil. Du betalar inte heller någon ränta till leasingbolaget eftersom leasingskulden (hyran) inte betraktas som en kredit enligt svensk lag.

Men hur går processen till? Upplägget är som sagt relativt enkelt. Du tar helt enkelt kontakt med ett leasingföretag, bestämmer dig för vilken bilmodell du vill ha, och sedan skriver du ett leasingavtal med företaget som tillhandahåller bilen.

I detta avtal går du med på att göra månatliga avbetalningar under en viss tidsperiod. När du har gjort alla betalningar i ditt avtal har du möjlighet att antingen fortsätta att leasa eller lämna tillbaka bilen. Men det är väldigt viktigt att läsa avtalsvillkoren noga så att man vet precis vad som gäller.

Fördelar med leasing:

 • Du behöver inte betala en stor handpenning i förväg
  Du behöver inte betala någon ränta
 • När alla betalningar är gjorda lämnar du helt enkelt tillbaka bilen (du behöver inte sälja den själv)

Nackdelar med leasing:

 • Du har begränsningar på hur långt du får köra bilen varje år
 • Du äger inte bilen
 • Det är inte möjligt att leasa alla typer av bilar och bilmodeller

Köp bil med billån

Vi har gått igenom leasing och nu är det därför dags att ta en titt på billån. Processen för att ansöka om ett billån liknar den för leasing, men den kan vara något mer avancerad.

När du ska ta ett billån är det viktigt att du har koll på hur lånevillkoren och räntan ser ut för det specifika lånet. Annars finns risken att du får en jobbig överraskning om det kommer fram något som du inte hade koll på.

En god idé kan vara att jämföra billån innan du bestämmer dig för vilken bank du ska låna pengar från. Genom att göra detta kan du faktiskt spara en hel del pengar eftersom du då kan hitta ett billigare lån helt enkelt.

Fördelar med billån:

 • Du kan ofta få lägre månadsavgifter än vad du skulle få med ett leasingavtal
 • Du kan låna pengar under en längre tid än vid leasing (lägre månadsbetalning)
 • Du har inga begränsningar gällande hur långt du får köra på ett år
 • Du äger bilen och bestämmer över den helt och hållet

Nackdelar med billån:

 • Köpet blir dyrare om du använder ett lån för att finansiera det
 • Det finns risker med att ta lån
 • Du behöver stå för reparations-, besiktnings- och servicekostnader själv