Är det dumt att ta snabblån?

Lån kommer de flesta någon gång under livet vara tvungna att ta. Vanligtvis gäller detta när man till exempel ska köpa bostad. Visste du dock att det finns en hel radda man andra typer av lån förutom bolån? Ett av de lite vanligare typerna av lån är snabblån.

Snabblån eller sms-lån som det ofta också brukar kallas har av någon anledning skapat sig ett väldigt dåligt rykte i samhället. Vad detta beror på är inte riktigt lätt att svara på, då det kan beror på flera olika anledningar.

Finns det någon fakta bakom alla dessa fördomar om snabblån? Är det det dumt att ta snabblån eller finns det tillfällen där snabblån helt enkelt kan vara den klokaste lösningen för just din ekonomiska situation? Häng med så kommer du få svar på detta.

Snabblån har högre räntor än vanligt

Vi förutsätter egentligen att alla har koll på vad ett snabblån är, men för att vara så inkluderande som möjligt kommer vi snabbt reda ut vad ett snabblån är för något. Ett snabblån är precis som vad det låter som – ett snabbt lån som man inom en kort tid kommer ha insatt på sitt konto.

Dessa lån är vanligtvis utan säkerhet och brukar även vara möjliga att ta utan att en kreditupplysning via UC görs. Det finns dock såklart för- och nackdelar med detta. Snabblån har en mycket högre ränta än vad t.ex. bolån har, och det beror till stor del på att det är ett riskfyllt lån och därmed vill kreditgivaren har mer betalt för att låna ut.

Situationen avgör mycket

Åter till frågan som alla vill ha svar på, är det dumt att ta snabblån? Tyvärr går det inte att ge ett svar som passar alla och i alla situationer. Det beror nämligen på din unika situation. Faktum är att det såklart finns tillfällen där snabblån kan vara en väldigt dum och kortsiktig lösning, men å andra sidan finns det också tillfällen där ett snabblån kan vara helt rätt väg att gå.

Ett snabblån kan t.ex. vara perfekt för att täcka en oförutsedd kostnad som du för tillfället inte har råd med. Men ett exempel på när snabblån kan vara helt fel är om du exempelvis tar ett snabblån för att ha råd med att kunna resa utomlands, eller för att finansiera andra lån.

Summering

Summa summarum; snabblån behöver inte vara något dåligt. I korthet beror det på din unika situation och hur man väljer att använda pengarna. Det gäller helt enkelt att någonstans använda sunt förnuft innan man tar ett lån eftersom det ökar sannolikheten att man klarar av lånekostnaden, och det bästa är ju såklart om man kan undvika att ta ett lån från första början.