Allt du behöver veta om vinterdäck

Vinterdäck är ett måste under en viss del av året. Som bilförare är man skyldig att ha dem på sin bil mellan den 1 december – 31 mars, men det är faktiskt fullt tillåtet att även använda dem mellan 1 oktober – 15 april.

Utan vinterdäck kommer det vara väldigt svårt att köra bil på ett säkert sätt när det är vinterväglag och du kommer även få böter om polisen skulle stanna dig. Vinterväglag innebär snö, is, slask, snömodd, eller frost.

Det finns en hel del saker att lära när det kommer till just vinterdäck och det är ju en rätt viktig del i att köra bil så det är bra om man har koll på vad som gäller inom området. Vi kommer nu att guida dig igenom ett par av de viktigaste sakerna du bör känna till om vinterdäck. Förhoppningvis kommer du efter den här läsningen känna att du har bättre koll på detta ämne.

Finns det olika typer av vinterdäck?

Svaret på denna fråga är faktiskt ja. I dagsläget finns det två olika typer av vinterdäck som man kan välja mellan – antingen vinterdäck som har dubbar eller de som är utan dubbar. Vilka typer av vinterdäck som du ska köpa beror till stor del var i landet du bor.

Dubbdäck är nämligen mycket mer effektiva när det kommer till vinterväglag med svår halka och snötäckta vägar. Bor du alltså där svårt vinterväglag ofta förekommer är dubbdäck det i särklass bästa alternativet för dig.

Bor du däremot närmare kusten och den södra delen av landet så är kanske dubbdäck inte nödvändigt för just dig. I detta fall skulle du alltså kunna klara dig med ett par dubbfria året-runt-däck eller friktionsdäck som de också kallas.

Håll koll på dina däck

Däck slits ut över tid, och detta är oundvikligt att komma ifrån. Därför är det väldigt viktigt att man ständigt kollar däck så de ser OK ut. Om t.ex. mönsterdjupet inte tillräckligt djupt kan man faktiskt få böter om man blir stoppad av polisen.

Som vi nämnde ovanför är det lag på att vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Detta är helt och hållet på grund av att däcken skall ha så bra greppförmåga som möjligt när det är vinterväglag.

Vår rekommendation för att hålla koll på mönsterdjup däck är att du kollar mönsterdjupet varje gång du ska sätta på och ta av vinterdäcken. Om du då märker du att det är under 3 mm så måste du köpa nya däck för att kunna köra lagligt och säkert.

Hur hittar man bra vinterdäck?

Vilka vinterdäck är bra och vilka är dåliga? Det finns numera en hel del väldigt kvalitativa varumärken och det är enligt oss ganska svårt att inte bli nöjd när det kommer till att köpa vinterdäck.

Men vår rekommendation är dock trots allt att man passar på och jämföra sina alternativ innan man beslutar sig vilka däck man ska köpa. Tack vare internet och alla smarta jämförelsesajter så är detta en väldigt enkel process. Det enda du behöver göra är att klicka dig in på en sådan sajt och ta del av all den information som de har sammanställt på ett enkelt och överskådligt sätt.