Allt du behöver veta om lån (för att ta kloka lånebeslut)

Det är inte alltid lätt att få ett lån. Och faktum är att det finns många faktorer att ta hänsyn till när det gäller vilken typ av lån du är berättigad till, hur mycket du kan låna och hur återbetalningsvillkoren ser ut. Men om du förstår dessa viktiga punkter kan du göra ditt beslut lättare.

Så vad är det första steget om man vill få till en bra affär när man ska låna pengar? Ja, enligt oss är det att vara ordentligt påläst om ämnet. Då kommer du mycket lättare kunna avgöra vilka lån som passar bäst för dina behov när det gäller vilken typ av lån, storlek, ränta, och andra villkor. 

I denna korta artikel idag kommer vi titta lite närmare på några av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till att låna pengar. Du bör dock inte se denna text som en komplett guide, utan mer som en utgångspunkt och ett första steg till kunskap kring lån.

Vem lånar man pengar av?

De vanligaste typerna av långivare är banker och andra typer av långivare. Det är viktigt att notera att var och en har specifika krav för behörighet samt kriterier avseende räntor och avgifter.

Det går faktiskt även att låna pengar från vänner och familj, men se till att vara försiktig gällande detta. Detta beror på att du har en personlig relation till dem som lånar ut pengar, och många gånger kan det leda till att er relation blir lidande om saker och ting går fel.

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket pengar du kan låna beror på flera olika faktorer. Det bestäms dels av din inkomst och nuvarande skuldsättning, men det beror också väldigt mycket på vilket typ av lån du ansöker om.

Du kommer aldrig kunna låna lika mycket pengar när du exempelvis tar ett snabblån som när du tar ett bolån. Sen är det också så att bara för att du kan ta ett stort lån så betyder inte det att du måste eller bör ta ett stort lån. Du bör helt enkelt låna ansvarsfullt för att begränsa dina skulder.

Vad är ränta?

Ränta är den avgift du betalar för att låna pengar. Den uttrycks i procent och beräknas på årsbasis. Detta är alltså något du betalar utöver att betala tillbaka själva lånet (dvs amorteringen).

Den effektiva räntan är ett annat vanligt förekommande begrepp och där ingår inte bara den ”vanliga” räntan utan även alla övriga avgifter som finns kopplade till lånet.

Jämför alltid lån och långivare

Det är inget nytt att olika banker erbjuder olika lånevillkor och räntesatser till sina kunder. Därför är det också väldigt viktigt att jämföra olika låneerbjudanden innan du väljer vilket lån du ska teckna.

Ta därför aldrig det första erbjudandet som kommer i din väg. Det bästa du kan göra för att hitta ett så förmånligt lån som möjligt är att besöka en onlinetjänst som hjälper dig att jämföra lån och långivare, som t.ex. Finansis.se. Du kan då enkelt göra en jämförelse och titta runt bland olika lånevillkor för att se om något passar dig.

Avslutningsvis

Detta var bara några av alla de saker som kan vara bra att känna till kring lån. Innan du ska ta ditt första lån rekommenderar vi att du läser på ytterligare, så låneprocessen går så bra som möjligt.

Och som vi nämnde bör du alltid låna ansvarsfullt. Det innebär att du aldrig ska låna mer pengar än vad du faktiskt behöver eller klarar av att betala tillbaka.