Allt du behöver veta om elbolag och elavtal

Vad är värt att ha koll på när det kommer till elbolag? Och vad ska man undvika vid val av nytt elavtal? Detta är bara några av alla de frågor som vi kommer att besvara i den här artikeln.

Målet och syftet med artikeln är dels att tillhandahålla viktig information kring just detta ämne, men även att spräcka en del vanliga myter som brukar förekomma därute bland folket. Om du tycker att något är oklart eller om du har någon övrig fråga som vi inte besvarat är du får du såklart kontakta oss så ska vi försöka besvara dessa så fort som möjligt.

Nu kör vi!

Priserna kan variera en hel del

En vanlig myt gällande elavtal är att alla kostar ungefär lika mycket. Detta är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Visst finns det elbolag som har liknande priser, men överlag finns det stora skillnader när det kommer till elavtalens priser.

Historiskt sett har elavtal med rörliga priser varit de mest förmånliga om man enbart kollar utifrån ett prisperspektiv. Det man dock måste vara införstådd med när det kommer till rörliga elavtal är att dessa likaväl kan bli dyrare ände fasta, men i regel kommer det vara billigare.

Jämför elbolag och elavtal

Det enklaste sättet för att hålla koll på alla de olika elbolagens priser och villkor är genom att jämföra dina olika alternativ med hjälp av jämförelsesajter.

Dessa webbsidor är helt oberoende och opartiska, samt helt gratis att använda sig av. Du behöver därför inte oroa dig över att det kommer kosta något extra att använda dig av tjänsten.

Utöver att jämföra de olika elbolagens priser och villkor kan med hjälp av dessa webbtjänster även få hjälp med att hitta elbolag med hög kundnöjdhet. Dessa elbolag är perfekta för dig värdesätter att bolaget prioriterar dig som kund och ser till att du är nöjd.

Det finns grön el

Om det är viktigt för dig att du har en miljövänlig livsstil bör du se till att välja ett elbolag som erbjuder grön el. Detta innebär att elen som du får inte är dålig för miljön och energikällan är antingen sol, vind, eller vattenkraft.

Vi har märkt att det förekommer myter gällande att det inte finns några gröna elbolag. Detta är såklart verkligen inte sant. Det går hur bra som helst att bli kund hos elbolag som enbart tillhandahåller 100% grön el.

Är det krångligt att byta elavtal?

Har du bestämt dig för att byta elavtal och redan har koll på vilket elbolag du ska byta till? Isåfall är majoriteten av jobbet redan gjort. I dagsläget krävs det inte alls mycket ansträngning för att byta elavtal.

Hela processen sker numera på nätet och det tar i regel endast ett par minuter att genomföra bytet. Alla elhandelsbolag i Sverige kommunicerar nuförtiden med varandra och därför bestäms alltid ett start- och stoppdatum när bytet av elbolag ska ske. Tack vare detta kan du vara säker på att du aldrig kommer behöva betala för två olika elavtal samtidigt.

Om du vill veta mer kring hur man ska gå tillväga när man ska byta elavtal rekommenderar vi att du klickar dig vidare till Elavtal24. Där kan du ta del av mer ingående information och en rad olika tips.