Allt du behöver tänka på innan du ska köpa hus

Att köpa ett hus är ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta i ditt liv. Det handlar inte bara om att välja ut ett hus som ser trevligt ut – det finns många andra faktorer att ta hänsyn till när du köper en fastighet.

Vilken typ av område vill du till exempel bo i? Hur nära vill du bo till stadens centrum? Vilken stil av bostad föredrar du? Detta är bara ett par av de frågor som behöver besvaras innan du tar detta stora beslut.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några saker att tänka på innan du köper ett hus. Ta fram papper och penna och se till att du försöker ta in det vi tar upp. Vi vill nämligen underlätta för så många som möjligt i den här processen – och eftersom det är ett så pass stort beslut är det viktigt att man gör rätt.

Bolån gör köpet möjligt

De allra flesta som köper hus måste ansöka om ett bolån för att överhuvudtaget ha möjligheten att kunna finansiera detta stora köp. Det är som max möjligt att låna upp till 85 % av bostadens värde och resterande 15 % måste du stå för själv genom en så kallad kontantinsats.

Värt att känna till är att det faktiskt är möjligt att låna till kontantinsatsen om man inte har råd att betala den med egna pengar. Men det är egentligen något man bör undvika om man kan.

Det mest ekonomiska sättet att låna pengar till en handpenning är genom att fråga din familj eller dina vänner om du kan låna av dem. Detta alternativ är kanske inte alltid möjligt, beroende på hur väl du känner personen och hur mycket de har råd att avvara. Om du inte känner någon som du kan be om pengar så kan du också ansöka om ett privatlån hos någon av de långivare som finns.

Har du koll på fastighetens alla kostnader?

När du köper en fastighet kan det hända att vissa andra befintliga kostnader försvinner, till exempel hyror eller bostadsrättsavgifter. Men nya och ytterligare kostnader kommer att uppstå när man blir husägare. Och många blivande husägare är inte medvetna om alla de de kostnader som de kommer att få betala för när de äger sitt egna hus.

Det finns till exempel kostnader som kommer att uppstå varje månad, såsom kostnaden för försäkring (hemförsäkring) och elräkningar, som kan variera beroende på typ av bostad. Det finns också andra kostnader som uppkommer på regelbundna intervaller, t.ex. fastighetsavgifter, sopupphämtning eller skatter på själva fastigheten. Det finns mycket att tänka på när man köper ett hus helt enkelt!

Fundera på vad som är viktigt för dig

Det är viktigt att tänka på vad som är viktigt för dig innan du köper ett hus. Och faktum är att det inte finns något rätt eller fel, utan man måste försöka komma fram till vad man själv vill ha. Hur skulle ditt drömboende se ut? Finns det möjlighet att få något av det i ditt kommande boende?

En hel del olika faktorer och parametrar spelar in i vid det detta livsavgörande val som du kanske förstår, och därför bör du se till att ta dig tiden att fundera kring vad som är viktigt för dig.

Låt processen ta tid

Att köpa hus är ett av de största besluten du någonsin kommer att fatta. Det kommer att vara värt att ta tillräckligt med tid för att överväga alla aspekter och kostnader innan du fattar detta beslut.

Du vill inte rusa in i något som inte är rätt för dig, så ge dig själv tillräckligt med tid så att allt blir rätt.