5 tips till dig som planerar att börja jobba hemifrån

Om du är som miljontals andra människor runt om i världen kanske du överväger att arbeta hemifrån. Det kan vara ett utmärkt sätt att kunna styra mer över sin egen tid och helt enkelt få en mer flexibilitet i sin vardag.

Vare sig du har möjligheten att jobba hemifrån på ditt 9 till 5 jobb eller om du är egenföretagare så finns det några saker du måste tänka på innan du gör denna omställningen. I det här blogginlägget tar vi upp 5 tips för dig som planerar att börja arbeta hemifrån.

1. Så håller du dig fokuserad och produktiv

När du arbetar hemifrån kan det vara lätt att bli distraherad av allt annat som händer runt omkring dig eller till och med utanför ditt fönster. Om det är möjligt kan du försöka skapa ett särskilt utrymme för arbete i ditt hus (eller din lägenhet). Detta hjälper till att sätta gränser mellan vad som är ”arbete” och vad som är ”hem”. Se till att ditt arbetsrum är väl upplyst och bekvämt och att du har allt du behöver för att vara produktiv.

Det är också viktigt att du fastställer några grundregler för dig själv när det gäller arbetstider. Försök att inte arbeta mer än åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. Och se till att du tar pauser! Stå upp och rör på dig då och då eller ta en snabb promenad utomhus för att rensa huvudet.

2. En stabil internetuppkoppling

För att det ska vara möjligt att arbeta hemifrån behöver du sannolikt hålla dig uppkopplad mot internet. Du bör därför se till att du har en stabil och snabb anslutning som du kan lita på.

Beroende på var du befinner dig, och vad du jobbar med, kan det innebära att du måste uppgradera ditt nuvarande internetabonnemang. Se över detta i god tid innan du faktiskt sitter där hemma och ska arbeta så att du vet att det fungerar felfritt.

3. Byt elavtal

Om du ska arbeta hemifrån kommer du rimligtvis även börja förbruka mer energi. Du kanske vill överväga att byta elavtal till ett avtal hos en ny leverantör så att du kan få det bästa priset för den mängd el som du förbrukar. Jämför priser på nätet hos Elbolag24.se och se till att läsa varje företags villkor noggrant.

Försök också att använda mindre energi när det är möjligt. Släck lampor och stäng av elektronik när du inte använder dem, investera i energieffektiva apparater, och koppla ur laddare när de inte används.

4. Införskaffa en ergonomisk stol

När du sitter vid skrivbordet hela dagen är det viktigt att investera i en ergonomisk stol. På så sätt kan du undvika skador och känna dig riktigt bekväm när du arbetar.

De flesta kontorsbutiker säljer dessa stolar så känn inte att du behöver spendera för mycket pengar på en sådan. Se bara till att den passar höjden på ditt skrivbord och att du kan anpassa den till din höjd.

5. Ett höj- och sänkbart skrivbord är aldrig fel

En annan bra investering är ett höj- och sänkbart skrivbord. Om du ska tillbringa timmar framför datorskärmen är det viktigt att du har möjligheten att kunna stå upp och arbeta också. Med ett höj- och sänkbart skrivbord kan du placera dig så att du inte har ryggen krökt och att armarna vilar bekvämt på bordet när du skriver eller helt enkelt står upp och arbetar.