4 väldigt enkla spartips du bör känna till

Väldigt många människor är idag alldeles för frikostiga när det kommer till att spendera sina pengar. Givetvis bestämmer var och en vad man ska göra med sin privatekonomi, men börjar man bara tänka lite mer ekonomiskt så kommer ens framtida jag att gynnas av det.

Det finns sannerligen en hel drös med olika sätt som man kan spara pengar på, och om vi skulle lista alla dessa metoder i denna artikel idag hade denna artikel blivit alldeles för lång. Vi kommer här nedanför endast hålla oss till 4 olika spartips som vi håller lite extra kärt om hjärtat. Våra förhoppningar är att du åtminstone lärt dig ett nytt spartips efter att du läst klart. 

Nu börjar vi!

Jämför ditt elpris och elavtal

Har du koll på vad elpriset på ditt elavtal ligger på? Faktum är att väldigt många har relativt dålig koll på just detta, och en vanlig anledning till detta är att de själva inte valt sitt elavtal. Istället för att göra ett aktivt val själv så har de låtit ett anvisat elavtal tecknas.

De anvisade elavtalen är i regel mycket dyrare än de elavtal som du kan teckna på egen hand. Som tur är har anvisade avtal varken någon uppsägnings- eller bindningstid, och du kan såldes byta avtal när du vill. Vår rekommendation är att du först jämför elpriser hos Elpriser24.se, och när du väl har hittat ett elbolag som du tycker passar är det bara att teckna ett elavtal hos dem.

Panta burkar

Trots att majoritet av alla människor i Sverige numera pantar sina burkar och PET-flaskor finns det ännu en del av befolkningen som inte orkar göra detta. Dessa människor slänger istället panten i vanliga sopor istället.

Med pantsystemet bidrar vi till ett hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. Värdefullt material återvinns och vi sparar energi. När du köper förpackningen betalar du pant, som du sedan får tillbaka när du pantar, och burkarna och flaskorna kan återvinnas till nya förpackningar.

Om man inte pantar försämrar man alltså dels miljön, men man förlorar också på detta rent ekonomiskt. Så om du värnar om miljön och vill bli mer ekonomisk borde du börja panta burkar.

Storhandla din mat

Genom att planera kring vad du ska äta under den kommande veckan och sedan storhandla allt på en och samma gång kommer du slippa behöva springa i affären varje dag för att köpa mat.

Maten som du handlar blir givetvis inte billigare bara för att du handlar allt samtidigt, men det du möjligtvis kommer kunna spara på är allt onödigt som du spontant vill köpa när du går i affären. Det kan vara allt från den där kanelbullen som ser så god ut, eller en läsk, eller kanske nåt annat smaskigt men onödigt inköp.

Går man endast i affären en gång i veckan minskar man risken att inhandla matvaror som egentligen är helt onödiga. Detta bidrar till att du kan spara relativt mycket över lång tid.

Jaga kampanjer och rabattkoder

Försök i högsta möjliga mån att undvika att handla saker till ordinarie pris.

Nästan alla produkter kommer förr eller senare finnas tillgängliga till rabatterade priser, det gäller bara att man är vaksam och redo att slå till när chansen ges – alternativt att man får tag på en aktiv rabattkod.